Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η ακριβής έδρα της επανάστασης του 1878 στη ΝΔ Μακεδονία

1878-84Κ
 
Στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Κοζάνης το Σάββατο 5η Οκτωβρίου 2013, ώρα 6 το απόγευμα, το Σχολείο του Λαού οργανώνει συζήτηση με θέμα «Η ακριβής έδρα της επανάστασης του 1878 στη ΝΔ Μακεδονία».
 
Το ιστορικό πλαίσιο θα χαραχτεί από το Θανάση Καλλιανιώτη, ιστορικό και διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ.  Έπειτα θα επιχειρηθεί η διόρθωση της ημαρτημένης επιχειρησιακής θέσης της επανάστασης του 1878: δεν ήταν ο θερινός κτηνοτροφικός οικισμός «Μπούρινος» όπου διεξάγονται έως σήμερα αναμνηστικές περί του Μακεδονικού Αγώνα εορτές, αλλά η θέση Ζγκόστ(ι),  κείμενη μεταξύ των οικισμών Ροδιανή, Αγ. Παρασκευή, Λευκοπηγή και Μεταμόρφωση.
 
Η νέα άποψη προέρχεται έπειτα από προσεκτική μελέτη, ανάλυση κι ερμηνεία των παλαιών πηγών, στις οποίες προστίθεται μία άγνωστη έως σήμερα ενθύμηση από εκκλησιαστικό βιβλίο του οικισμού Κερασιά. Ακόμη εξετάζεται η συμβολή  θρησκευτικών και διοικητικών κριτηρίων όπως επίσης και μεταβλητές τόσο του ιδεολογικού χάρτη όσο και της πολεμικής τέχνης της εποχής (επιμελητεία, καιρός, έδαφος, διαβιβάσεις).
Τέλος γίνεται λόγος για τη σημαία των επαναστατών.
Στην κουβέντα καλούνται όχι μόνον όσοι συγγράφουν ή διδάσκουν Ιστορία σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα αλλά όλοι οι φίλοι της γνώσης και της πράξης, καθώς το ζήτημα δεν περιορίζεται στα όρια μιας  εύπεπτης αφήγησης για το τοπικό παρελθόν, αλλά ανήκοντας στη ζώσα Ιστορία επηρεάζει πολλαπλώς τη χειμαζόμενη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου